Website-foto-11-2019
Experimenteer programma

Waarom experimenteer programma’s mislukken deel 3: Experimenten moeten perfect zijn voordat ze het daglicht zien

Jeffrey
Door Jeffrey op 11 oktober 2019
Leestijd 2 minuten

 

Oefening baart kunst, een bekend citaat. Het is een cliché, en velen van ons haten het om toe te geven dat het waar is. Hier is een interessant verhaal dat uitlegt waarom het zo belangrijk is om gewoon je mouwen op te stropen en te beginnen met experimenteren. Dit verhaal komt uit het boek Art & Fear van David Bayles en Ted Orland.

De keramiek leraar maakte op de openingsdag bekend dat hij de klas in twee groepen zou verdelen. Al degenen aan de linkerkant van de studio, zei hij, zouden alleen worden beoordeeld op de kwantiteit van het werk dat ze produceerden, al degenen aan de rechterkant alleen op de kwaliteit ervan.

Zijn procedure was eenvoudig: op de laatste lesdag bracht hij zijn weegschaal binnen en woog het werk van de groep “hoeveelheid”: vijftig pond potten beoordeelden een “A”, veertig pond een “B”, enzovoort. Degenen die op “kwaliteit” werden beoordeeld, hoefden echter maar één pot te produceren – zij het een perfecte – om een ​​”A” te krijgen.

Welnu, de beoordelingstijd kwam en er kwam een ​​merkwaardig feit naar voren: de werken van de hoogste kwaliteit werden allemaal geproduceerd door de groep die werd beoordeeld op kwantiteit. Het lijkt erop dat terwijl de ‘kwantiteit’-groep druk bezig was stapels werk te maken – en te leren van hun fouten – de ‘kwaliteit’-groep had zitten theoretiseren over perfectie, en uiteindelijk weinig meer had om te laten zien voor hun inspanningen dan grootse theorieën en een hoop dode klei.

Fascinerend experiment. Kwantiteit leidt tot kwaliteit. Probeer het dus niet de eerste keer perfect te maken. Zelfs na veel experimenten zijn je A/B-tests misschien niet perfect. Dat is oké, dingen veranderen voortdurend: nieuwe inzichten, nieuwe tools, veranderend klantgedrag enzovoort. Uiteindelijk baart oefenen misschien geen kunst, maar wat zeker is: oefenen baart vooruitgang of in CXO-termen: Velocity leidt tot waarde.

‘’Oefening baart geen kunst, Oefening baart vooruitgang

In CXO-termen: Velocity leidt tot waarde’’

Dit is het derde deel in onze serie waarom experiment programma’s mislukken. Het is geïnspireerd op een geweldig artikel gepubliceerd door Go Group Digital. In het eerste deel hadden we het over het ontbreken van een overkoepelend zakelijk doel voor CXO. Het tweede deel gaat over teams in silo’s. Deel 4 gaat over hoe je waarde kunt halen uit verloren experimenten.